Herkneden
Je hebt al gelezen dat actief bezig zijn met de leerstof effectiever is dan bijvoorbeeld passief herlezen.
Bij het herkneden ga jij, op basis van de leerstof een nieuw 'product', een bijproduct, creëren. Wat dat product zal zijn hangt af van de leerstof en hoe je die moet kennen: een Cornell-samenvatting (zie verder) maken van oefeningen is niet echt zinvol.
Dat bijproduct is dus geen overschrijf-product! Je gaat weerom actief met de leerstof aan de slag.
Je selecteert informatie uit je leerbronnen. In je werkgeheugen organiseer je die informatie: je zoekt naar de betekenis, je legt verbanden en zoekt verklaringen en je integreert dit door linken te leggen met de kennis die al aanwezig is in je LTG (voorkennis). Dit is nogmaals een verwijzing naar het blauwe hoofd op de pagina 'Ons brein'.
Er bestaan verschillende manier om leerstof te herkneden, die worden verder uitgelegd maar de stappen die je volgt zijn altijd degene die je hieronder ziet.

Herkneden van leerstof kan je niet doen met leerstof waarvan je nog bijna niets weet. Gebruik deze methodes dus alleen als je met leerstof aan de slag gaat waarover je al een basis hebt. Of zorg eerst dat je een basis hebt en ga dan pas herkneden.
Je kan een Cornell-samenvatting wel gebruiken om notities te maken tijdens de les. Je kan deze dan achteraf aanvullen. Zo houd je ook je aandacht bij de les en geraakt de informatie voorbij de portier (zie 'Ons brein'). Maak die aantekeningen bij voorkeur met pen en papier. Dan moet je al nadenken over wat je gaat noteren en tijdens het schrijven zijn je hersenen actiever dan tijdens het typen.
Zorg er steeds voor dat jouw bijproduct geen fouten bevat. Als je vragen opstelt voor jezelf, zorg dan dat de antwoorden juist en volledig zijn. Als je een Cornell-samenvatting maakt, zorg dan dat je geen essentiële onderdelen vergeten bent. Controleer met je leerboek of laat controleren door een medeleerling of je leerkracht.
In dit filmpje wordt de Cornell-methode uitgelegd. Als je de instructies op de startpagina van deze site hebt gevolgd, ben jij nu zo'n schema aan het maken over deze leerstof. Je bent actief aan de slag met de leerstof, proficiat! Als je de Cornell-methode gebruikt om op basis van een cursus een schema te maken is het belangrijk dat je niet gewoon stukken tekst uit de cursus overneemt. Denk na over wat er staat, waarmee dat verband houdt, hoe het werkt,… en noteer dat in je eigen woorden. Je moet natuurlijk wel controleren of wat je genoteerd hebt juist én volledig is.
Je kan hieronder de fiches over de Cornell-methode en het Cornell-schema downloaden.
Hiernaast kan je de fiches over de andere productieve leerstrategieën downloaden.
Herkneden door jezelf vragen te stellen
Zorg ervoor dat je vragen stelt die overeenkomen met hoe je je leerstof moet kennen: moet je ze alleen begrijpen of ook kunnen toepassen of, ...
Herkneden door te tekenen
Zorg ervoor dat je aandacht bij het leren blijft. Als tekenen je hobby is, teken dan mooi en goed tijdens je vrije tijd. Bij deze strategie is tekenen een hulpmiddel, niet het doel.
Herkneden door uit te leggen (aan jezelf of iemand anders)
Zorg ervoor dat je niet gewoon dupliceert of herformuleert. Je moet de leerstof uitleggen in je eigen woorden. Verklaar de leerstof aan jezelf.
Herkneden door te mappen.
Mappen kan je gebruiken om wat je gestudeerd hebt samen te vatten maar ook om je voorkennis op te halen. Dan werkt het zoals de braindump.