Plannen
Iets leren gaat niet vanzelf: het kost tijd én moeite. Dit deel gaat over
het goed plannen van jouw tijdsgebruik.
Leren of presteren
Presteren is goede punten halen op een toets of taak. Als je wil presteren richt je je op de korte termijn. Als je wil leren, richt je je op de lange termijn. Op deze site hebben we het over leren.

Er is niets mis met goed willen presteren. Uit onderzoek blijkt dat studenten die met leerdoelen in plaats van prestatiedoelen aan de slag gaan meer gebruik maken van effectieve leerstrategieën, meer uitdagingen opzoeken (het zichtzelf niet gemakkelijk maken) en beter volhouden en dus uiteindelijk ook beter presteren.
Alles over economie begrijpen is geen goed leerdoel
Tenzij dit je leerdoel is voor de rest van je leven en dan nog.
Bekijk het filmpje.

Je planning is niet klaar als je je deadline hebt genoteerd. Als je effectief wil studeren moet je jouw leerdoelen zo concreet mogelijk formuleren. Geef antwoord op de vraag welke studieactiviteiten je moet doen om je doel te bereiken? Je bepaalt dus wat en wanneer je wil gaan studeren en welke strategie (zie verder) je hiervoor zal gebruiken.
Maak hiervan een to-do lijst of een stappenplan. Hoe nauwkeuriger je dit doet, hoe gemakkelijker het zal zijn om te beginnen met studeren en om het ook vol te houden. Iedere keer dat je een activiteit hebt afgerond kan je die van je lijstje schrappen. Je to-do lijst korter zien worden werkt motiverend!
Voorbeeld
Dit voorbeeld is letterlijk overgenomen uit het boekje "Studeren met succes." (Surma et. al. 2021)
Hoe concreter je leerdoel, hoe groter de kans op slagen. Stel, je wil de leerstof biologie voor het schoolexamen voorbereiden. Je start met het hoofdstuk over erfelijkheid, je hoofddoel is dus deze leerstof studeren. Dit doel is echter heel ruim. Om dit doel concreter te maken bekijk je de structuur van het hoofdstuk (aan de hand van de inhoudsopgave bijvoorbeeld) en stel je jezelf de volgende vragen:
Uit hoeveel onderdelen bestaat het hoofdstuk?
Welke onderdelen wil ik in één studeersessie verwerken?
Hoe wil ik die leerstof verwerken: lezen en mezelf vragen stellen of flashcards maken en mezelf testen of …?
Hoe pakte ik dit bij het vorige examen aan en hoe ging dit?
Moet ik de kennis ook kunnen toepassen
Heb ik een oefentoets die ik kan maken?
Hoeveel herhalingsmomenten wil ik inplannen?

Merk op dat deze vragen niet enkel verwijzen naar wat je wil studeren, maar ook naar hoe je zal studeren. Over hoe je kan studeren krijg je meer tips op de volgende pagina's.
Het hoofddoel in dit voorbeeld (de leerstof biologie voor het schoolexamen voorbereiden) kan als volgt worden opgedeeld in kleinere doelen:
Structuur hoofdstuk bestuderen: inhoudsopgave
Boek dicht: mindmap opstellen met hoofdtitels en titels van secties, kernwoorden …
Secties 1 en 2 lezen en denkvragen stellen
Secties 3 en 4 lezen en denkvragen stellen
Flashcards maken over belangrijke begrippen
3 x 30 min – met een paar uur of zelfs een dag ertussen – oefenen met flashcards
2 x 30 min oefeningen uit opdrachtenboek opnieuw maken, ook met een pauze ertussen
Oefentoets maken
Door deze subdoelen op te nemen in je planning (en niet enkel je hoofddoel) kan je veel makkelijker starten aan je studeersessie (want je weet al precies wat je zal gaan doen) én kan je ook na elke kortere studeersessie al een subdoel afvinken, wat motiverend werkt.

Het is belangrijk op op zijn minst na te denken over je planning. Een echte planning maken natuurlijk beter maar zorg er voor dat je niet meer tijd besteedt aan het maken van je planning dan aan het studeren. Je planning is een tijdelijk werkdocument.
Een goede planning opstellen heeft nog meer voordelen: je ervaart minder stress, je voelt je (en je bent ook) beter voorbereid, je behoudt het overzicht en je beperkt het risico op onverwachte verrassingen. Hoe die planning er concreet uitziet, hangt deels van jouw voorkeuren af en deels van wat het best werkt voor iedereen. Wil je werken met een weekplanning of een maandplanning? Wil je werken met dagdelen (voormiddag, namiddag, avond) of met blokken van twee uur? Kies op basis van je ervaring en voorkeur, maar hou wel optimaal rekening met:
3 * 40 > 120
Het bovenstaande klopt als het gaat over de tijd die je spendeert aan studeren. Het (leer)effect van 3 keer 40 minuten studeren van een hoofdstuk is groter dan dat van 1 keer 120 minuten studeren van dat hoofdstuk. Spreiden is dus een goede strategie, die men spaced practice noemt.
Je hebt hiervoor al gelezen over de vergeetcurve van Ebbinghaus.
Maak onderstaande opdracht.

Die vergeetcurve toont aan dat als je dingen herhaalt het vergeten vertraagt. Herhalen en dus spreiden is de boodschap.
Je mag natuurlijk ook 3 keer 120 minuten studeren. Het is aangetoond dat studenten die meer tijd spenderen aan studeren, betere resultaten halen. Overlearning betekent dat wanneer je verder gaat met studeeractiviteiten op het ogenblik dat je je eigenlijke leerdoel hebt bereikt, je toch nog dingen bijleert.
Als je hier bent, stuur dan even een mailtje om te laten weten wat je tot nu van de website vindt?