Wat zijn effectieve leerstrategieën?

Als je wil leren (volgens onze omschrijving) is het zinvol om te kiezen voor een aanpak die ook effect heeft op lange termijn.

In ons schoolsysteem is het zo dat voor bijna alle vakken de leerdoelstellingen over het hele secundair onderwijs op elkaar verder bouwen. Wat je leert in jaar 3 heb je, zo goed als zeker, ook nog 'nodig' in jaar 4. Als je beslist om het een tijdje 'rustig aan' te doen en je te focussen op presteren in plaats van op leren en dus weinig of niets een plaats krijgt in je LTG zal je daar na een tijdje de gevolgen van voelen. Op een bepaald moment zal je werk moeten maken van 'leren'. Waarom zou je dan niet nu beginnen met effectief studeren


Effectieve leerstrategieën vereisen dat je je brein actief inzet om de leerstof te verwerken en er betekenis aan te geven. Herinner je je het selecteren, organiseren en integreren naast het blauwe hoofd op de pagina 'Ons brein'? Daar moet je actief mee aan de slag.  Effectieve leerstrategieën vragen dus inspanning en tijd maar het verstandelijk actief aan de slag gaan zorgt voor meer leerwinst op lange termijn. 

De fiches die je op de volgende pagina's kan downloaden zijn allemaal letterlijk overgenomen uit het boek Studeren met succes dat geschreven werd door Tine Hoof, Tim Surma & Paul A. Kirschner. Dit digitale boek kan je gratis aanvragen via deze link:  https://excel.thomasmore.be/studeren-met-succes/Druk die fiches af zodat je je gsm of computer niet nodig hebt als je ze wil raadplegen. 

Els Van Hoof.  2023
Ik draag geen enkele verantwoordelijkheid voor jouw studieresultaten! 
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin