Wist je dat ...?
Niemand kan multitasken? Nee, zelfs jij niet.
Je brein kan NIET bewust met 2 dingen tegelijk bezig zijn en daarom kiest het en wissel je tussen de 2 activiteiten waarvan jij denkt dat je ze multitaskend aan het doen bent. Dat wisselen kost tijd en vergroot de kans op fouten.
Je kan alleen multitasken als een van de handelingen geautomatiseerd is: je kan dus wandelen en telefoneren tegelijkertijd tot ... je op een druk kruispunt komt en je stopt met praten (en dus stopt met multitasken) om je aandacht op het verkeer te richten.
Het heel moeilijk is om jezelf juist in te schatten?
Mensen met weinig kennis over een bepaald onderwerp overschatten hun kennis bijna altijd. Specialisten in een bepaald onderwerp zijn zich veel beter bewust van wat ze nog niet weten en hebben de neiging zichzelf te onderschatten. Dat noemen ze het Duning-Kruger effect.
De gemiddelde Vlaamse jongere dagelijks meer dan 3 uur op zijn smartphone zit?
Ongeveer 3 uur en 20 minuten per dag om precies te zijn. Dit komt uit een grootschalig onderzoek uit 2020 uitgevoerd door het BIPT.
Het voorgaande betekent dat "ik heb geen tijd", zelden of nooit een excuus is om niet te studeren.
Iedereen denkt in woorden én beelden.
Het is zelfs zo dat we informatie beter organiseren en integreren (zie de foto met het blauwe hoofd hiervoor) als we ze via woord en beeld aangereikt krijgen (tenminste als het beeld goed gekozen is).
Schrijven bijna altijd een positiever effect heeft op onthouden dan typen?
Je moet je hersenen gebruiken om de actie van het schrijven uit te voeren. Typen doen veel mensen blindelings. Je kan niet alles noteren, dus je moet al een eerste keer nadenken over de leerstof en selecteren wat je noteert. Als je schrijft kan je veel gemakkelijker verbanden aanduiden (pijltjes e.d.), je kan tekeningen gebruiken,... Als je 'slim' noteert, bvb. met de Cornell-methode, heb je nadien ook al een basis om actief met je leerstof aan de slag te gaan. Bovendien kom je, als je pen en papier gebruikt, niet in de verleiding om toch eens snel die laatste posts op sociale media te bekijken. Aandacht blijft een noodzakelijke basis om leren mogelijk te maken.
